Skip Ribbon Commands
Skip to main content
 
 
Tempat-Tempat Pelancongan
Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien 

Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien merupakan salah satu masjid yang paling hebat di Asia Pasifik dan mempunyai pemandangan yang menakjubkan. Dinamakan bersempena dengan nama Sultan yang ke-28, masjid, yang dipandang sebagai simbol agama Islam di Brunei, mendominasi pemandangan di ibu kota, Bandar Seri Begawan. Kubah emas masjid berdiri di 52m (171ft) tinggi dan dapat dilihat dari hampir mana-mana di bandar itu. Bangunan ini siap dibina pada tahun 1958 dan merupakan salah satu contoh yang sangat menarik dalam senibina Islam, dengan mosaik kaca patri megah, serta banyak lengkungan, kubah dan tiang-tiang. Batu Marmar dari Itali, granit dari Shanghai dan chandelier dari Inggeris seluruhnya digunakan dalam pembinaan bangunan Brunei yang cantik berhias.

Istana Nurul Iman​ ​

Istana Nurul Iman merupakan istana Kebawah Duli bersama kerabat diraja bersemayam yang terbesar di dunia. Terletak di atas bukit yang memperlihatkan permandangan ibu kota, istana ini juga  menunjukkan pemerintahan beraja kerajaan Brunei.
Kampung Ayer

Kampong Ayer terletak di ibu kota Bandar Seri Begawan di atas kawasan perairan Brunei. Kampung Ayer ini terdiri daripada perkampungan kecil yang di hubungkan bersama oleh 29,140 meter kaki jambatan, termasuk  lebih dari 4200 struktur rumah, masjid, restoran, kedai, sekolah dan klinik.
Muzium Alat-Alat Kebesaran di Raja

Muzium Alat-Alat Kebesaran di Raja, di mana pelawat-pelawat boleh melihat alat kebesaran diraja, termasuk mahkota dan kereta kuda diraja, bersama dengan satu koleksi luas khazanah mewah.
Masjid Jame’ Asri Hassanal Bolkiah

Masjid Jame’ Asri Hassanal Bolkiah telah di bina bersempena dengan ulangtahun pemerintahan Sultan Brunei yang ke-25. Masjid ini terletak berhampiran ibu negara Brunei, Bandar Seri Begawan. Ia satu tempat ibadat dan menunjukkan karya agung seni bina Islam. Kubahnya di perbuat daripada emas dan lanskapnya dihiasi dengan taman dan pancuran. Menara terhias juga boleh dilihat dari jalan-jalan raya utama. Interiornya yang menggabungkan kedalaman seni dan pentingnya agama Islam.
Pantai Serasa

Perjalanan ke pantai Serasa dari Muara hanya mengambil masa 10 minit. Pantai Serasa adalah tempat untuk penggemar sukan air. Kompleks Sukan Air Serasa menyediakan kemudahan yang lengkap untuk kegiatan sukan dan rekreasi termasuk ski air, berkayak,luncurangin, berlayar regata, perlumbaan bot kuasa, latihan sukan akua dan meluncur air.
Minyak & Pusat Penemuan GasOGDC memperkenalkan kepada pengunjung tentang dunia sains dan kejuruteraan. OGDC adalah suatu tempat yang menarik untuk di kunjungi dimana pengunjung dari semua peringkat umur dapat memperluaskan pengetahuan mereka sambil melayari tujuh galeri yang memaparkan lebih dari 100 pameran interaktif meliputi pelbagai aspek tentang industri minyak dan gas di Brunei.
Muzium BruneiMuzium Brunei yang terletak di Kota Batu iaitu empat kilometer dari Bandar Seri Begawan adalah satu tapak arkeologi yang amat penting. Muzium Brunei ialah satu contoh seni bina Islam dengan ukiran dan rekabentuk yang diambil dari corak Melayu Brunei yang mana sebahagiannya terdapat di makam Sultan Bolkiah. Ia juga mempamerkan meriam-meriam antik dan pisau belati, koleksi peribadi Al-Quran besar, pameran etnografis Borneo dan khazanah kapal dari pantai-pantai Brunei.
Taman National Ulu TemburongTaman National Ulu Temburong di daerah Temburong adalah kaya dengan warisan semulajadi. Taman National Ulu Temburong ini kaya dengan flora dan fauna dan dapat diterokai sepanjang laluan pejalan kaki. Laluan pelawat utama di hutan ini membawa ke laluan kanopi tinggi.
Taman Rekreasi Tasek Lama
Taman Rekreasi Tasek Lama dikenali juga sebagai Taman Peranginan Tasek Lama. Ia terletak di Bandar Seri Begawan. Taman ini menyediakan kelengkapan moden yang disediakan oleh kerajaan yang boleh digunakan oleh pengunjung. Antaranya ialah tapak refleksologi,yang diperbuat daripada batu-batu khas dimana pengunjung boleh mempunyai urutan kaki selepas bersiar-siar menggunakan kaedah sumber asli.Pelawat-pelawat juga boleh beristirahat menikmati keindahan air terjun semula jadi dan kecantikan flora dan fauna.​